Cum te putem ajuta?
021.22.22.554

Achizitionati programe informatice si echipamente pentru activitatea de retail obtinand totdata scutire pe profitul reinvestit

Achizitionati programe informatice si echipamente pentru activitatea de retail obtinand totdata scutire pe profitul reinvestit

Achizitionati programe informatice si echipamente pentru activitatea de retail obtinand totdata scutire pe profitul reinvestit      Facilitatea fiscala privind scutirea de impozit aferent profitului reinvestit nu este una noua, ea fiind valabila si in anii trecuti. Noutatea cu care vine Legea 227 / 2015 privind Codul fiscal este extinderea ariei de scutire de la productia/achizitia de echipamente tehnologice (cele prevazute in subgrupa 2.1. din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe) la: calculatoare electronice si echipamente periferice, masini si aparate de casa, de control si de facturare prevazute in clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe programe informatice (imobilizari necorporale).

     Pentru a beneficia de facilitatea prevazuta la art 22 Cod Fiscal, respectiv scutirea pe profitul reinvestit, contribuabilii trebuie sa tina cont de urmatoarele criterii/cerinte:
  • activele trebuie sa fie folosite in scopul activitatii economice
  • activele sa fie noi, adica sa nu fi fost utilizate anterior datei achizitiei
  • activele sa fie puse in functiune in perioada 01 ianuarie – 31 decembrie 2016. Practic intelegem ca mai putem beneficia de scutirea pe profitul reinvestit doar pe parcursul anului 2016.
  • activele pentru care se aplica facilitatea nu vor beneficia de regimul de amortizare accelerata
  • activele trebuie pastrate cel putin o perioada egala cu jumatate din durata lor de utilizare economica, stabilita potrivit reglementarilor contabile, dar nu mai mult de 5 ani.  In cazul nerespectarii acestei prevederi, contribuabilul are obligatia depunerii declaratiei fiscale rectificative (D101) recalculand impozitul pe profit incepand cu data aplicarii facilitatii cu cateva exceptii prevazute la art 22 alin (8) si anume: activele transferate in cadrul operatiunilor de reorganizare, activele instrainate in cadrul procedurii de lichidare/faliment si atunci cand activele sunt distruse, pierdute, furate sau defecte si inlocuite, in condițiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator de contribuabil.
     Scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada in care acestea au fost puse in functiune. Profitul investit reprezinta profitul contabil brut obtinut pana in trimestrul / anul punerii in functiune a activelor. Fata de reglementarea anterioara, noul Cod Fiscal vine cu precizari mai clare privind situatia in care se inregistreaza pierdere contabila in trimestrul in care activele sunt puse in functiune, iar in trimestrul urmator sau la sfarsitul anului se inregistreaza profit contabil. In aceasta situatie impozitul pe profit aferent profitului investit nu se recalculează.
 
Suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, se repartizeaza cu prioritate pentru constituirea rezervelor. In cazul in care la sfarsitul exercitiului financiar se realizeaza pierdere contabila nu se efectueaza recalcularea impozitului pe profit aferent profitului investit, iar contribuabilul nu repartizeaza la rezerve suma profitului investit.
 
HG 1/2016 privind normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal prevad exemple de calcul a scutirii de impozit aferent investitiei in activele mentionate, exemple din care retinem ca pentru aplicarea facilitatii vom parcurge trei etape:
  • E1. Calcul impozitului pe profit aferent perioadei in care activele au fost puse in functiune 
  • E2. Calcul impozit pe profit aferent profitului reinvestit. Impozitul pe profit scutit = valoarea de intrare a activelor x cota de impozit pe profit (16%)
  • E3. Repartizarea la rezerve a sumei pentru care s-a beneficiat de scutire de impozit pe profitul reinvestit, mai putin partea aferenta rezervei legale

Produse Recomandate

Anzi Soft POS R314 - MAX

Anzi Soft POS R314 - MAX

Anzi Soft R314 - MAX este POS-ul de care aveați nevoie pentru modernizarea afacerii. Aspect elegant și performanță la un preț foarte bun.

Vezi detalii

Anzi Soft POS R314

Anzi Soft POS R314

AnziSoft POS R314 este fie cea mai performantă casă de marcat fie cel mai mic POS mare în funcție de cum priviți.

Vezi detalii

Anzi Soft POS R314 - XChange

Anzi Soft POS R314 - XChange

Anzi Soft POS R314 XChange este soluția perfectă pentru casele de schimb valutar moderne. Tot ce este nevoie pentru funcționarea punctului de schimb valutar…

Vezi detalii

Cere info