Obligatiile comerciantilor incepand cu 01.03.2015
In contextul organizarii Loteriei bonurilor fiscale, comerciantii vor avea din 1 martie 2015, obligatia de a inmana clientului bonul fiscal. Cei care nu vor respecta noua masura, precum si regulile generale de emitere a bonurilor fiscale risca amenzi ce pot ajunge la 15.000 lei si suspendarea activitatii.Operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre clienti sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale si sa emita bonuri fiscale pe care sa le inmaneze clientilor, se precizeaza in OUG nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.
La randul lor, consumatorii sunt obligati sa solicite comerciantului inmanarea bonului fiscal, in cazul in care acesta nu le inmaneaza bonul sau le ofera un alt document.
Actul normativ interzice operatorilor economici sa inmaneze clientilor documente care atesta plata contravalorii bunurilor achizitionate sau serviciilor prestate, altele decat bonurile fiscale. Totusi, exceptie de la aceasta regula o reprezinta situatia in care aparatul de marcat electronic fiscal nu functioneaza temporar, astfel ca operatorul economic poate emite atunci chitanta, in loc de bon fiscal.
Ce informatii obligatorii cuprinde bonul fiscal?Bonul fiscal este documentul emis numai de aparatul de marcat electronic fiscal cu ocazia efectuarii livrarilor de bunuri sau prestarilor de servicii si detaliaza informatiile referitoare la acestea, in functie de specificul activitatii desfasurate, se mentioneaza in HG nr. 479/2003 privind aprobarea Normelor de aplicare a OUG nr. 28/1999.
Acelasi act normativ stabileste ca bonul fiscal cuprinde trei parti: antet, continut si parte finala.
Antetul bonului fiscal contine cel putin denumirea si codul fiscal/codul unic de inregistrare ale comerciantului, adresa de la locul de instalare a aparatului sau, dupa caz, mentiunea"comert ambulant" ori "taxi".
Mai departe, continutul bonului fiscal, cu exceptia bonurilor fiscale emise cu aparatele de marcat electronice fiscale destinate activitatilor de schimb valutar si de taximetrie, cuprinde:
- data, ora si minutul emiterii bonului fiscal;
- numarul de ordine al acestuia, la nivelul zilei de lucru;
- numele sau codul operatorului;
- denumirea fiecarui bun livrat sau a serviciului prestat;
- pretul sau tariful unitar;
- cantitatea;
- valoarea pe fiecare operatiune, inclusiv taxa pe valoarea adaugata, cu indicarea cotei acesteia;
- valoarea totala a bonului, inclusiv taxa pe valoarea adaugata;
- valoarea totala a taxei pe valoarea adaugata pe cote ale acesteia, cu indicarea nivelului de cota;
- valoarea totala a operatiunilor scutite de taxa pe valoarea adaugata;
- valoarea altor taxe care nu se cuprind in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, daca este cazul.
Partea finala a bonului fiscal cuprinde logotipul si seria fiscala a aparatului, iar in cazul cand acesta opereaza in cadrul unui sistem de gestiune, numarul aparatului de marcat electronic fiscal.
Din 1 martie, comerciantii vor fi obligati sa atentioneze clientii ca pot pleca fara sa plateasca, daca nu primesc bon fiscalConcret, daca operatorii economici refuza din 1 martie sa emita si sa inmaneze bonul fiscal clientului, atunci acesta are dreptul sa beneficieze de bunul achizitionat sau de serviciul prestat fara plata contravalorii acestuia. Mai mult decat atat, acelasi document prevede ca operatorii economici sunt obligati sa afiseze la loc vizibil un anunt detaliat de atentionare a clientilor cu privire la dreptul consumatorilor de a pleca cu bunul cumparat fara sa-l plateasca.