Obligativitatea comerciantilor de a accepta plata cu cardul
De la 1 ianuarie 2017, comercianții cu amănuntul ce realizează anual o cifră de afaceri de cel puţin 10.000 de euro sunt obligați să accepte plăţi cu cardul, potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. Legea nr. 209/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 913 din 14 noiembrie 2016 şi a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017.“Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 euro în echivalent lei, au obligaţia să accepte ca mijloc de plată şi cardurile de debit şi cardurile de credit", se mentioneaza in legea sus amintita. În cazul în care nu acceptă ca mijloc de plată cardurile de debit şi cele de credit, aceştia riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 7.500 de lei. Totodată, comercianții care acceptă plăţi cu cardul bancar pot să acorde avansuri de numerar la terminalele de plată, la cererea clienților care fac cumpărături în unitatea respectivă. Avansul de numerar solicitat de client, se acordă în limita a 200 de lei şi trebuie evidenţiat în mod distinct pe bonul fiscal emis de comerciant, iar dacă numerarul disponibil nu acopereră suma cerută de client, operatorul economic trebuie să acorde suma disponibilă.
Tranzacţiile privind avansul în numerar sunt asimilate retragerii de numerar din bancomat, iar comisioanele aferente tranzacţiilor se stabilesc conform contractelor în vigoare între părţi. Comercianţii pot percepe, de la titularul cardului, o sumă care să nu depășească 1% din valoarea avansului acordat.
Companiile care nu vor respecta prevederile intrate recent în vigoare pot fi sancţionate cu amenzi importante, mai stabileşte Legea nr. 209/2016. Totodată, firmele a căror cifră de afaceri depăşeşte anual 10.000 de euro şi care nu acceptă ca mijloc de plată cardurile de debit şi cardurile de credit riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 7.500 de lei. Tot contravenţie este considerată şi lipsa afişării semnului privind acordarea avansurilor în numerar, precum şi lipsa informaţiilor privind costurile pe care le implică retragerea în numerar direct din magazine. Pentru aceste situaţii, Legiuitorul propune amenzi cuprinse între 5.000 şi 15.000 de lei.