https://www.high-endrolex.com/30
TVA de 9% pentru suplimentele alimentare
Cum te putem ajuta?
021.22.22.554

TVA de 9% pentru suplimentele alimentare

TVA de 9% pentru suplimentele alimentare

TVA de 9% pentru suplimentele alimentare    Suplimentele alimentare vor beneficia de cotă redusă de TVA de 9% dacă sunt notificate către Ministerul Sănătăţii sau Institutul de Bioresurse Alimentare, iar această notificare este afişată pe site-ul celor două instituţii, potrivit normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal.

     Guvernul a aprobat miercuri 20.05.2015, printr-o Hotărâre, o serie de modificări şi completări ale normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal. 
     Potrivit unui comunicat al Executivului, noile prevederi stabilesc codurile corespunzătoare bunurilor pentru care se va aplica cota redusă de TVA de 9% începând cu data de 1 iunie 2015, respectiv: alimente, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele. Codurile acestor bunuri se stabilesc conform Regulamentelor europene referitoare la Nomenclatura tarifară şi statistică şi Tariful Vamal Comun. 


Potrivit actului normativ, toate produsele ale căror coduri au fost prevăzute în norme vor beneficia de aplicarea cotei reduse de TVA pe tot lanţul economic de la producător până la consumatorul final. Prin urmare, cota redusă de TVA va fi aplicată şi în cazul în care un produs alimentar este utilizat ca materie primă în alte scopuri, cum ar fi producerea de cosmetice, băuturi alcoolice, atâta timp cât acestea, prin natura lor, au ca destinaţie principală consumul uman sau animal. 

În context, comunicatul precizează că această măsură are scopul de a simplifica aplicarea cotei reduse de TVA, având în vedere că furnizorul nu poate controla scopul final în care este utilizat bunul respectiv, situaţie în care pentru acelaşi produs ar fi fost posibilă aplicarea unor cote diferite de TVA în funcţie de utilizarea lor finală, lucru care contravine principiilor statuate de Directiva 2006 / 112 /CE. 

      În cazul produselor care, prin natura lor, nu constituie alimente sau plante, seminţe, ingrediente, utilizate pentru producerea de alimente destinate consumului uman sau animal, cum sunt vitaminele, grăsimile, unele produse ale industriei chimice, seminţele de rapiţă, bumbac, ricin sau sarea s-a prevăzut în mod explicit că aplicarea cotei reduse de TVA este posibilă numai în măsura în care se poate face dovada că acestea sunt utilizate în scopurile prevăzute de lege. În acest sens sunt prevăzute condiţii atât pentru livrarea acestora în interiorul ţării, cât şi în cazul importului şi a achiziţiei intracomunitare. 

Galerie Foto

Produse Recomandate

Anzi Soft POS R314 - MAX

Anzi Soft POS R314 - MAX

Anzi Soft R314 - MAX este POS-ul de care aveați nevoie pentru modernizarea afacerii. Aspect elegant și performanță la un preț foarte bun.

Vezi detalii

Anzi Soft POS R314

Anzi Soft POS R314

AnziSoft POS R314 este fie cea mai performantă casă de marcat fie cel mai mic POS mare în funcție de cum priviți.

Vezi detalii

Anzi Soft POS R314 - XChange

Anzi Soft POS R314 - XChange

Anzi Soft POS R314 XChange este soluția perfectă pentru casele de schimb valutar moderne. Tot ce este nevoie pentru funcționarea punctului de schimb valutar…

Vezi detalii

Cere info

https://www.high-endrolex.com/30